10 motive convingătoare!
1. Coadă la Siloz – nu şi la silobag-uri
Nu de puţine ori se întâmplă ca la silozuri să se formeze cozi kilometrice de camioane pline cu cereale. Camioanele pot sta la coadă câteva zile la rând. Consecințe – camionul este “eliminat” din întreprindere, sau dacă acesta este închiriat, atunci pur și simplu cheltuie banii în zadar.
Motivele pot fi foarte diferite:
- o recoltă bogată în zonă;
- umiditatea crescută la cereale (silozul foloseşte mai mult timp pentru uscare, şi astfel primirea cerealelor este întârziată);
- silozurile deservesc în primul rând “clienții lor”.
3. Posibilitatea de a stoca cereale cu umiditate ridicată
În silobag-uri pot fi stocate cereale cu diferite procente de umiditate.
Pentru stocarea de lungă durată a cerealelor în depozite sau la silozuri este nevoie ca procentul de umiditate să nu fie mai mare de 14%.
Dacă umiditatea este mai mare, atunci este nevoie ca cerealele să fie uscate în prealabil.
Vestea bună este că în silobag-uri pot fi stocate cereale şi cu o umiditate mai mare de 14% (în dependenţă de temperatura cerealelor).
Urmăriţi tabelul de mai jos, în care este arătat, la cîte procente de umiditate şi la care temperatură pot fi stocate cerealele în silobag-uri.
ATENȚIE! Datele din tabel, sunt date de referință.
6. Spaţiu mic pentru depozitare
Întotdeauna se va găsi loc pentru orice volum de recoltă.
Pe un singur hectar pot fi stocate 5 000 de tone de cereale.
Prin urmare, întotdeauna se va găsi un spaţiu pe care să stochezi cerealele în silobag-uri indiferent de cantitatea de cereale recoltată.
7. Stocarea cerealelor în orice condiţii meteorologice
Nici ploaia, nici viscolul şi nici soarele nu constituie un pericol.
Respectiv, sacii au rezistenţă la ploaie, zăpadă, razele directe ale soarelui, căldura şi frigul de la -50° pînă la +50°. De fapt, nu există nici o limită.
În tabelul expus este exemplificată rezistenţa sacilor la diferite temperaturi şi condiţii meteorologice.
9. Cea mai bună perioadă pentru a vinde cerealele
Depozitaţi cerealele “lângă dumneavoastră” până în perioada cea mai bună pentru vânzări.
De regulă, cel mai ieftin preţ al cerealelor este în momentul recoltării lor, vânzarea “de sub roată”. Din acel moment preţul cerealelor doar creşte şi creşte.
Depozitând cerealele în saci din material plastic, dumneavoastră puteţi “reţine” cerealele chiar şi până în momentul următoarei recoltări.
Aceasta oferă o posibilitate atrăgătoare de a vinde cerealele în momentul în care preţul acestora “a ajuns la culminaţie”.
10. În principiu – este gratuit!
Preţul întrebării. Gratuit!
Ce înseamnă gratuit?În fiecare an cheltuiţi o anumită sumă pentru depozitarea cerealelor la silozuri, nu-i aşa? Aceşti bani sunt deja rezervaţi la dumneavoastră, incluşi în buget şi alocaţi.
Prin urmare, tocmai aceşti bani îi puteţi investi în acest sistem nou cumpărând utilajele necesare pentru stocarea cerealelor în saci din material platic (silobag-uri).
Ca întreprindere, chiar din primul an o să cheltuiţi mult mai puţin decât cheltuiţi deja acum la silozuri. Iar ca bonus o să beneficiaţi de toate avantajele menţionate mai sus.
2. Depersonalizarea cerealelor – nu şi în silobag-uri
La siloz cerealele dumneavoastră se amestecă cu celelalte. În saci acest lucru nu se întâmplă!
La silozuri, cerealele dumneavoastră întotdeauna vor fi amestecate cu cele aduse înaintea dumneavoastră. Şi asta deoarece silozurile încheie contracte unde este prevazută depersonalizarea cerealelor. Astfel la retragere, dumneavoastră puteţi primi cereale de o calitate mult mai proastă decât cele pe care le-aţi adus la început.
De exemplu, dacă dumneavoastră aduceţi la păstrare grâu cu 25% gluten, iar la retragere primiţi grâu cu 23% gluten, bineînţeles că ambele tipuri fac parte din categoria a treia, însă preţul lor pe piaţă este diferit.
În concluzie, în cazul stocării cerealelor în silobag-uri, sub nemijlocita dumneavoastră supraveghere, astfel de situaţii sunt absolut excluse, deoarece funcţionează pe principiul: Ce semeni, aceea culegi!
4. Protecţie naturală împotriva dăunătorilor de cereale
Datorită faptului că silobag-ul se închide ermetic, peste 10 – 20 de zile în interiorul lui vor muri toţi dăunătorii.
Graţie “respiraţiei” cerealelor, scade nivelul de oxigen şi odată cu acesta dispar dăunătorii şi microorganismele, iar nivelul de bioxid de carbon creşte.
Când nu mai au cu ce respira, dăunătorii mor.
Între timp, bioxidul de carbon – un conservant natural, asigură o stocare calitativă a cerealelor.
În tabelul din stânga puteţi urmări cum se derulează procesul de stocare în interiorul sacului, dar şi care este structura acestuia (din câte straturi este format).
5. Sortarea exactă a cerealelor
Stocarea cerealelor în silobag-uri permite sortarea exactă a cerealelor.
O problemă importantă în timpul stocării cerealelor este amestecarea lor. De exemplu sunt 8 câmpuri diferite, pe care au crescut 8 tipuri de cereale de calităţi diferite. Acestea trebuie depozitate în grămezi diferite, altfel vor începe să se amestece.
Dar acest lucru este foarte problematic în limitele unei întreprinderi obişnuite – de obicei nu există foarte mult spaţiu pentru stocare, ca să putem găsi loc pentru tot volumul de cereale, fără să le amestecăm.
Dar astfel de probleme nu există în cazul stocării cerealelor în silobag-uri. La o lungime de 60 de metri a unui silobag puteţi împărţi sacul în 10 segmente a câte 6 metri fiecare (sau oricare altă lungime a segmentului), şi astfel fiecare segment să îl umpleţi cu cereale de diferite calităţi, marcând fiecare tip de cereale, care şi unde se află.
La descărcarea silobag-urilor (la retragerea cerealelor) dumneavoastră extrageţi anume acel tip de cereale de care aveţi nevoie. Nu cele de deasupra, nici cele dintr-o parte, dar anume grâul de categoria a treia, cu 25% gluten (sau oricare alta).
8. Amestecarea – “bani din aer”
Amestecarea cerealelor – o metodă de a câştiga bani suplimentari fără prea multe eforturi.
În cadrul întreprinderii stocarea cerealelor în silobag-uri oferă posibilităţi noi de amestecare a cerealelor.
Calea amestecării este simplă: se amestecă recolta proprie în aşa fel încât, pentru acelaşi volum să puteţi obţine un preţ mai mare.
De exemplu, prin amestecarea a două părţi de grâu de categoria a 5-a, puteţi obţine grâu de categoria a 4-a sau chiar a 3-a. Minune? Nu, este o practică obişnuită.
Puteţi apela la serviciile unui consultant calificat, care o să vă dea recomandări exacte despre proporţiile ce urmează a fi amestecate. Costul serviciilor consultantului în comparaţie cu banii suplimentari câştigaţi din amestecarea cerealelor este net inferior.